Drottningminne och Karna | Nu kan du som inte äger någon krukväxt med gamla egna släktanor skaffa dig en egen till fönsterbrädan där hemma, en som dessutom har sin historia känd!
Nu lanseras nämligen två pelargoner som levt i generationer och trots sin avsevärda ålder är starka och livskraftiga. Pelargonerna Drottningminne och Karna och deras historier går att spåra till början av 1900-talet!
Den färggranna pelargonen ’Drottningminne’ kommer från gården Drottningminne i södra Jämtland där den funnits i obruten följd sedan 1930-talet. Ruth som odlar pelargonen idag är tredje generationen som tar hand om blomman. På 1930-talet var det Ruths farmor som skötte om den. Farmodern hade alltid pelargonen i österfönstret i köket och i söderfönstret i kammaren. När farmodern dog tog Ruths mamma över ansvaret för pelargonen och därefter blev det Ruths tur.
Pelargonen Drottningminne har en svag mörkare ring, en så kallad zon, på bladen. Blommorna är halvfyllda och mörkt cerise med antydan till vita penseldrag i blommans mitt. Blommorna sitter kvar efter blomningen. Sorten är rikblommande och har ett kraftigt växtsätt.
Pelargonen Karnas historia går tillbaka till södra Skåne i början av 1900-talet där Karna var den första generationen att odla pelargonen. Karna med familj bodde på en mindre bondgård i Västra Torp utanför Trelleborg i början av 1900-talet. Där stod pelargonen på gårdens glasveranda under sommaren och på vintern flyttades den in i salen där det var kallt men frostfritt.
Karna är pelargon med halvfyllda vita blommor som skiftar i grönt. Blommorna har endast några få ståndare utan pollen. De vissna blommorna sitter kvar efter blomningen. Bladen är mörkt gröna med en tydlig mörkare ring.
Båda pelargonerna säljs under varumärket Grönt Kulturarv som tagits fram av Programmet för odlad mångfald (POM) som är ett program för attbevara den genetiska mångfalden bland våra kulturväxter. Fler krukväxter som odlats i Sverige före 1940, 1950 eller 1960-talet och har väl dokumenterad historia kommer komma ut på marknaden under varumärket Grönt Kulturarv. Så håll utkik efter Grönt Kulturarv ifall du vill ha krukväxter med historia!
Foto: Mäster Grön via Blomsterfrämjandet.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar